Perfekta kläder för golf

De kläder du ser en professionell golfare bära under en tur, är ofta mer reklaminriktade än den vanlige golfarens utstyrsel. Inte sällan finns kepsar med sponsrad

företagslogga på, en hoodie med tryck, eller pikétröjor som lyser ända upp till himlen. Den typiska golfklädseln har ändrats med åren och de fula golfbyxorna och sandalerna du ser Lasse Åberg strutta runt med i ”Den ofrivillige golfaren” är nu ett minne blott. Det eleganta gentlemannamässiga som återfanns i de forna golfkläderna av tweed, har nu ersatts med ett sportigare mode där svingen är enklare att utöva.

Typiska kläder för golfare

Idag har golfen blivit så utbredd att det till och med finns speciella golfmärken vars kollektioner främst riktar sig till golfare. J Lindeberg har länge varit ett sådant klädmärke som dock numera har blivit flexiblare och även skapar andra typer av plagg. I annat fall har många andra kläddesigners skapat sina egna golfkollektioner som Puma Golf, Hugo Boss Golf och Peak Performance Golf. Eftersom kvinnor sedan en lång tid tillbaka också har erövrat golfbanorna, är damkläder och herrkläder inom golfens värld lika stort. Vad kännetecknar då golfarens kläder?

  • Bermudashorts eller chinos/golfbyxor, gärna med fickor att stoppa peggar och bollar i
  • Polo piké-tröja
  • Huvudbonad som golfkeps
  • Golfskor
  • Vindskyddad golfjacka för kyligare väder
  • Golfhandskar för bättre grepp om klubban

Golfskorna

Många som inte spelar golf och råkar läsa den här artikeln, undrar säkerligen hur ett par golfskor ser ut. Lite skämtsamt kan man säga att ett par golfskor ser ut som en mix av ett par fotbollsskor och ett par vanliga streetskor eller möjligtvis ett par tennisskor. Under skorna sitter ett antal dobbar som dock inte har samma grova standard som fotbollsskor. Detta är för att de ska kunna greppa om gräs och annat underlag som banorna har. Dobbarna sitter heller inte lika utspridda som hos fotbollsskor, utan mer grupperat i olika utformningar. Dessa dobbar är speciellt behjälpliga vid svingen så att man inte glider iväg och missar slaget. De olika golfskorna kan vara utformade både för seniorer och juniorer samt för den ”vanliga” golfaren.

Golfmodet – ett välvårdat mode

Golfen har alltid haft ett rykte om sig att vara en snobbig sport. Med detta följer också ett mode som ska påskina att man är en städad person med hyfs, vett och etikett. Detta välvårdade intryck gäller inte minst om man tävlar och dessutom ska representera ett land eller en klubb. Det snofsiga golfmodet har allteftersom letat sig in i det vardagliga modet och även om man inte är ett fan, måste man ändå säga att vissa klädmärken gör det till något coolare.

Saker du aldrig bör ha på dig på en golfbana om du inte vill bli slängd i bunkern eller i diket, är slitna jeans och en slabbig t-shirt.

Leave a Reply

mts_schema