En golfares utrustning

Trots att golf i teorin är en simpel sport (som går ut på att slå bollen i hålet) finns en mängd variabler som vind, underlag och banans utformning som gör att det krävs enorm precision för att framgångsrikt spela golf. Detta gör att en golfare måste ha ganska mycket utrustning med sig ut på banan för att kunna slå sina slag med den precision som krävs.

Den viktigaste delen av utrustningen är självklart klubborna. Det finns tre huvudsakliga typer av klubbor: träklubbor, järnklubbor och putters. Inom dessa kategorier finns dock en mängd olika varianter, som bland annat skiljer sig åt genom deras längd och genom deras bladvinkel (som kallas loft). Ju lägre nummer en klubba har, desto lägre loft har den, och desto längre slag kan man slå med klubban. Även om golfare säkerligen skulle vilja ha med sig alla klubbor som finns ut på banan, för att alltid ha den perfekta klubban för omständigheterna, får man enligt golfens regler bara ha med sig 14 klubbor i sin golfbag. Spelare på amatörnivå har därför oftast inte fler klubbor än så, utan får klara sig med en grunduppsättning, som oftast består av en träetta (en driver), en trätrea (som kallas för en spoon), en träfemma, järnklubbor numrerade mellan 3 och 9, en pitching wedge, en sandwedge och en putter. En wedge är en lite mjukare klubba än järnklubbor, som används för att slå korta slag och för att ta sig ur svåra lägen, som sandbunkrar. En putter används i princip bara på greenen, för att slå de sista finlirande slagen ner i hålet. Professionella golfspelare äger oftast betydligt fler än 14 klubbor, och väljer sin uppsättning klubbor för dagen utifrån de förhållanden som råder på banan.golf_clubs

Förutom klubborna i sin golfbag har golfspelare också ofta med sig egna golfbollar och golfpeggar. Dessutom behöver en golfare självklart viss utrustning som de bär på kroppen, som är ett hjälpmedel för att prestera väl. Det kan handla om allt från handskar för att få bättre grepp om klubban, till keps och solglasögon för att hålla solen ur ögonen.

På grund av att man behöver många klubbor är golf en relativt dyr sport, eftersom varje klubba kan kosta mellan 1 000 och 5 000 kronor. Det kan därför vara bra att passa på att handla så mycket av sin golfutrustning som möjligt på årets mellandagsrea, då många butiker har rabatt på hela sitt sortiment. Om du vill ha tips på de bästa butikerna att shoppa i under mellandagsrean ska du gå in på Mellandagsrean.nu.

Leave a Reply

mts_schema